Tuesday, April 3, 2012

Manusia Makhluk Istimewa

MANUSIA makhluk paling istimewa berbanding ciptaan Allah SWT yang lain. Keistimewaan dan kemuliaan itu jauh lebih tinggi berbanding para malaikat yang diciptakan daripada nur dan Iblis yang diciptakan daripada api walaupun masing-masing mempunyai tugas dan matlamat tersendiri yang ditetapkan oleh Yang Maha Mencipta.

Begitu pula manusia lebih mulia daripada segala ciptaan lain di muka bumi yang secara fizikalnya lebih gagah dan perkasa. Perkara ini diperjelaskan dalam firman Nya pada Surah Al-Ahzab ayat 72 yang mengisahkan kesanggupan manusia untuk memikul amanah, setelah ditolak oleh langit dan bumi serta gunung-ganang yang lebih menakjubkan dan mengagumkan.

Malah dalam peristiwa bersejarah pemindahan istana Ratu Balqis sebagaimana yang diperintahkan oleh Nabi Sulaiman AS, manusia dengan nilai intelektual yang tinggi berjaya melakukannya dalam sekelip mata berbanding jin Ifrit yang bersandarkan kekuatan fizikal yang dimiliki. Sebagaimana firman Nya yang bermaksud;

“Nabi Sulaiman berkata pula (kepada golongan bijak pandainya), Wahai pegawai-pegawaiku, siapakah di antara kamu yang dapat membawa kepadaku singgahsananya sebelum mereka datang mengadapku dalam keadaan berserah diri memeluk Islam? Berkatalah Ifrit dari golongan jin: Aku akan membawakannya kepadamu sebelum engkau bangun dari tempat dudukmu dan sesungguhnya aku amatlah kuat gagah untuk membawanya, lagi amanah. Berkata pula seorang yang mempunyai ilmu pengetahuan dari Kitab Allah: Aku akan membawakannya kepadamu dalam sekelip mata!” (Surah al-Naml:38-40)

Justeru dengan segala keistimewaan yang ada manusia tidak sepatutnya menjatuhkan kedudukan yang begitu mulia dengan bertindak melampau batas, nekad merubah ciptaan terbaik Allah SWT semata-mata mengikut naluri songsang. Perbuatan golongan pengkid sebagai contoh yang menggadai nyawa dan kehormatan diri semata-mata ingin berperwatakan seperti lelaki dan mempunyai teman wanita adalah perbuatan merubah ciptaan Tuhan yang menyebabkan dosa kaum Nabi Luth AS semakin mendapat tempat di hati segelintir masyarakat Timur.

Begitu pula golongan biseksual yang hanya berminat dengan pasangan sejenis juga menyalahi fitrah semula jadi manusia yang dicipta berpasang-pasangan dan berlainan jantina. Malah jika diteliti pada setiap daripada keunikan ciptaan Tuhan terdapat tanda-tanda kebesaran yang seharusnya mendorong manusia untuk hanya mengabdikan diri kepada Nya.

Terdapat pula segelintir kalangan wanita yang dengan sengaja menjadi bahan eksploitasi lalu sanggup memperagakan diri dengan pakaian menjolok mata, menjadi penari tiang dengan pelbagai aksi mengghairahkan dan menjadi pelacur murahan semata-mata inginkan habuan lumayan yang disediakan oleh pihak tertentu. Semua ini boleh dijadikan indikator bebas untuk menunjukkan nilai-nilai manusiawi mula luntur dan hilang ditelan arus modenasasi zaman.

Dalam situasi yang lain manusia dilantik pula sebagai khalifatulard yakni khalifah di muka bumi dengan segala sesuatu dijadikan oleh Allah SWT tunduk untuk memberi kemudahan dan kesenangan kepada manusia. Dengan erti kata lain manusia ialah ketua kepada segala makhluk yang memainkan peranan signifikan dalam melaksanakan tanggungjawab memakmurkan alam ini jauh daripada terlibat melakukan kerosakan yang pelbagai sama ada di darat, di laut mahupun di angkasa raya.

Manusia turut diberi keistimewaan oleh Allah SWT untuk memberi nama kepada setiap sesuatu yang tidak di perkenan untuk dilakukan oleh golongan malaikat mahupun iblis. Selain itu manusia dibekalkan dengan akal fikiran yang sempurna sehingga berupaya untuk berfikir dan menilai baik dan buruk sesuatu perkara dengan berteraskan wahyu Ilahi. Namun akibat tidak mampu menggunakan akal dengan sebaiknya manusia boleh sahaja terjerumus ke lembah kehinaan dengan menjadi penghuni neraka dan menjadi lebih rendah berbanding binatang ternakan sepertimana maksud firman Nya;

“Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk Neraka Jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai.” (Surah al-‘Araaf:179)

Sedarlah betapa Islam mengangkat martabat manusia termasuk kalangan wanita ke tahap yang tertinggi berbanding makhluk ciptaan yang lain. Oleh itu usah dihinakan kedudukan manusia sehingga jadi lebih rendah martabatnya daripada binatang yang tidak punya akal tetapi masih kenal jantan dan betina.

Kebejatan gejala sosial yang terus menerus menghantui masyarakat turut memburukkan keadaan sedia ada. Bayi tidak berdosa dibunuh dan dibuang merata-rata. Gejala moral seperti bersekedudukan tanpa ikatan pernikahan juga menjadi perkara biasa dan tidak dianggap berdosa. Malah laporan akhbar yang menyebutkan betapa kegiatan menggugurkan kandungan secara haram semakin berleluasa turut menyumbang kepada dosa zina yang merosakkan generasi keturunan manusia.

Sehubungan dengan itu setiap manusia yang dikurniakan dengan pelbagai keistimewaan secara fitrah wajar kembali memanfaatkannya untuk meningkatkan potensi diri dan ummah secara kolektif. Di samping itu ia selayaknya digunakan untuk meningkatkan nilai peradaban manusia melalui pelbagai lapangan kerjaya dan bidang kehidupan yang meletakkan kedudukan manusia mulia pada tempatnya, seraya dilimpahi dengan berbagai kurnia lain dan kenikmatan tidak berbelah bahagi daripada Nya.

No comments:

Post a Comment