Monday, February 22, 2010

MUHASABAH KETIKA SAMBUT MAULUD NABI

Artikel ini telah diterbitkan dalam ruangan Rencana Akhbar Utusan Malaysia bertarikh 26hb. 2. 2010

IRONINYA menjelang sambutan hari keputeraan junjungan besar Nabi Muhammad SAW, seluruh masyarakat Islam di Malaysia melakukan pelbagai persiapan termasuk perarakan, program ceramah dan forum bagi memperingati kelahiran insan agung ini. Segalanya dilakukan demi menunjukkan rasa kasih sayang yang tidak berbelah-bahagi terhadap pengutusan Baginda Nabi Muhammad SAW yang telah membawa rahmat dan kesejahteraan untuk seluruh alam. Ini juga bertepatan dengan sabdanya yang bermaksud “Tidak beriman seseorang kamu kecuali aku lebih dicintai daripada kedua ibubapanya, anak dan manusia keseluruhannya”.

Namun setelah lebih 1400 tahun Nabi Muhammad SAW diutus dengan seruan untuk mentauhidkan Allah SWT serta memperelok akhlak manusia, terdapat segelintir masyarakat Islam yang masih tidak mengerti ajaran mulia yang dibawa olehnya.
Perkara ini dapat dilihat daripada sudut kepercayaan, amalan syariah dan akhlak mulia yang sepatutnya sebati dalam diri individu Muslim. Ketiga-tiga aspek ini merupakan komponen utama ajaran Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW. Kepentingannya boleh diibaratkan seperti sebatang pokok yang tegak berdiri dek kerana akar tunjang yang menusuk bumi, dihiasi pula dengan dahan, ranting serta daun-daun menghijau yang kemudian menghasilkan buah yang enak dimakan.

Kegagalan menghayati ajaran Islam sebagai cara hidup telah menyebabkan, aspek kepercayaan terhadap rukun Islam dan rukun iman yang menjadi tonggak keutuhan akidah umat Islam tercalar lalu menyumbang gejala kerosakan akidah yang membimbangkan.Terbaharu, pendedahan sebuah kumpulan ajaran sesat di Putrajaya, jelas menyimpang daripada landasan akidah yang sebenar. Bagaimana mungkin seseorang mendakwa melihat Nabi Adam dan Nabi Sulaiman AS, sedangkan nikmat mimpi melihat Nabi Muhammad SAWpun sukar untuk diperoleh. Begitu pula dakwaan memiliki kitab yang mempunyai petunjuk lebih jelas berbanding al-Quran merupakan pembohongan nyata yang mengelirukan umat Islam.

Gejala kerosakan akidah, berjangkit pula kepada masalah pelaksanaan undang-undang syariah, lalu ada yang berani mempersoalkan hukuman sebat kepada pesalah zina dan peminum arak. Bukankah Allah SWT dengan jelas menyatakan dalam Surah al-Maidah bahawa orang yang berzina lelaki dan perempuan hendaklah disebat dengan 100 kali sebatan, tanpa belas kasihan.

Fakta ini boleh dirujuk kepada firman-Nya yang bermaksud “Perempuan yang berzina dan lelaki yang berzina hendaklah kamu sebat tiap-tiap seorang dari keduanya seratus kali sebatan. Dan janganlah kamu dipengaruhi oleh perasaan belas kasihan terhadap keduanya dalam menjalankan hukuman Allah, jika benar kamu beriman kepada Allah dan hari akhirat. Dan hendaklah disaksikan hukuman siksa yang dikenakan kepada mereka itu oleh sekumpulan dari orang yang beriman”. (Surah al-Nur:2)

Dalam konteks pelaksanaan ibadah pula, secara sedar atau tidak masih ramai yang melaksanakan ibadah tetapi di bawah indeks pencapaian kualiti ibadah (KPI) yang ditetapkan. Sebagai contoh, ramai yang solat tanpa disertai rasa khusyuk dan penyerahan diri sepenuhnya kepada Allah SWT. Malah ramai yang solat tetapi mereka tidak memperoleh apa-apa daripada solatnya kecuali rasa penat dan bosan kerana terpaksa melaksanakannya. Begitu juga ada yang tak malu jika tidak berpuasa di bulan Ramadan, orang kaya khuatir disindir kedekut jika tidak bersedekah ataupun pergi haji sekadar untuk mencukupkan pingat & gelaran sedia ada.

Apabila kerosakan akidah dan syariah semankin parah, ia menyumbang pula kepada kehancuran akhlak dan nilai murni yang diajarkan oleh Nabi Muhammad SAW. Pergaulan bebas tanpa sempadan, berpelukan, berciuman dikhayalak ramai bahkan bersekedudukan seakan menjadi gaya hidup kepada sesetengah masyarakat Islam. Cara hidup yang tidak berpaksikan kecantikan akhlak Islam ini menyumbang pula kepada peningkatan maksiat, pembunuhan, buang dan bakar bayi, minum arak dan pelbagai aktiviti yang tidak bermoral. Begitu juga tatacara berpakaian yang menjolok mata dan menampakan susuk tubuh sedikit sebanyak menyumbang kepada jenayah rogol dan ganguan seksual yang menjadi-jadi.

Apa yang berlaku menampakkan reality kehidupan umat Islam hari ini lebih buruk daripada masyarakat Arab jahiliyah ketika Nabi Muhammad SAW diutuskan. Kalau dahulu mereka sanggup menanam anak hidup-hidup kerana malu dikurniakan cahaya mata perempuan kini segelintir masyarakat Islam lebih advanced kerana tergamak membunuh sesiapa sahaja tak kira bayi perempuan, lelaki hatta khunsa sekalipun kerana malu akibat keterlanjuran zina yang dilakukan. Terbaharu kes bayi ditemui dibakar adalah episod pembunuhan kejam segelintir masyarakat jahiliyyah moden yang tidak berpenghujung. Tindakan mereka bersifat kebinatangan dan langsung tidak berperikemanusiaan.

Lalu apakah cukup maulud Nabi Muhammad SAW diingati hanya dengan mengadakan majlis di masjid dan surau, kawasan kejiranan dan di jabatan-jabatan tertentu selama berbulan-bulan lamanya tanpa dihayati dan dilestarikan sunnah dan ajaran yang dibawa oleh Baginda Nabi Muhammad SAW.

Jika begitulah amalannya ia tak ubah seperti meraikan sambutan hari jadi biasa yang dipenuhi pelbagai kuih-muih juga hidangan nasi minyak yang menyelerakan, diselitkan pula dengan sesi ceramah seperti program Raja Lawak yang menyebabkan semua hadirin ketawa terbahak-bahak dan pulang tanpa memperoleh apa-apa. Ada pula yang mengadakan sambutan mauludulrasul sebagai satu trend bagi memenuhi aktiviti tahunan yang juga perlu dihindari bagi mengelak tanggapan serong yang bakal mencemarkan kesucian institusi kenabian.

Justeru itu, sempena ketibaan hari mulia ini, umat Islam diseru untuk mengamalkan 4 M terhadap sirah perjalanan hidup Nabi Muhammad SAW. Mereka diseru memiliki sekurang-kurangnya sebuah kitab sirah, kemudian membaca, memahami isi kandungannya dan mempraktikkan setiap sunnah tinggalan nabi sebagai jalan selamat untuk beroleh kejayaan hidup dunia dan akhirat. Dengan cara ini juga kita akan lebih mengenali personality dan peribadi Nabi yang dikasihi oleh kawan dan lawan. Bak kata pepatah tak kenal maka tak cinta.

Selain daripada itu, individu Muslim juga digalak memperbaharui ingatan dengan memperbanyak ucapan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW sebagai bukti kecintaan hakiki. Malah sesiapa yang sentiasa berselawat kepada Baginda Nabi SAW akan beroleh pula ucapan salawat dan salam daripada Allah SWT.Ini sebagaimana dinyatakan dalam hadisnya yang bermaksud “ Barangsiapa berselawat ke atasku sekali nescaya Allah SWT akan berselawat kepadanya sebanyak 10 kali.

Bagi yang berkemampuan pula digalak untuk menziarahi makam Nabi Muhammad SAW di Kota Suci Madinah, sambil berharap syafaat daripadanya. Diriwayatkan dalam sabdanya yang bermaksud “Barang siapa yang menziarahi kuburku maka berhaklah dia mendapat syafaat dariku. Dan dalam hadis yang lain juga disebutkan “Barang siapa yang menziarahi aku setelah kewafatanku sama seperti dia menziarahiku ketika aku hidupku”.

1 comment:

  1. ada juga yg waktu maulud pergi menonton wayang dengan kawan2...kalau tengok cerita sejarah Nabi takpe jugak.. =(

    ReplyDelete