Sunday, May 10, 2009

ULAMA PERLU BANGKIT

DISAAT masyarakat Islam terpedaya dengan berbagai dakyah dan mainan politik yang tidak berkesudahan, ulama perlu digerakkan bagi memperbaiki kesilapan dan kepincangan yang berlaku. Umat Islam secara umumnya perlu dipimpin untuk kembali menyelesaikan segala perselisihan berdasarkan pedoman al-Quran dan al-Sunnah, dan ditangan ulamalah dipertanggungjawabkan tugasan ini.

Ditambah lagi dengan masalah sosial umat yang pelbagai dan tak bertepi, seperti peragut yang telah bertukar menjadi pembunuh, Mat Rempit yang menggila, Ibu yang tidak berperikemanusiaan membuang anak darah daging sendiri, Bohsia dan bohjan yang hilang arah tuju dan lain-lain lagi. Formula Islam yang komprehensif dinantikan dengan penuh pengharapan bagi meneutralkankan semua yang telah terjadi.

Dalam sebuah hadis Nabi Muhammad SAW pernah bersabda yang bermaksud “Manusia yang paling hampir dengan darjat kenabian ialah orang yang berilmu dan berjihad. Adapun orang yang berilmu bertanggungjawab memberi petunjuk kepada manusia berdasarkan apa yang dibawa oleh Rasul-rasul, manakala orang yang berjihad, mereka berjuang dengan pedang membela apa yang dibawa oleh para Rasul”.

Sejarah membuktikan bagaimana Nabi Muhamad SAW sebagai Rasul utusan Allah; dipertanggungjawabkan dengan tugas mengajar dan mendidik umat manusia menuju ke jalan kebenaran dan pada masa yang sama bertindak mengurus dan mentadbir negara dengan dengan penuh kebijaksaan. Baginda SAW membentuk Piagam Madinah sebagai perlembagaan tertinggi negara yang wajib ditaati oleh semua dan berjaya pula menyatupadukan masyarakat majmuk Madinah yang terdiri daripada orang Ansar dan Muhajirin juga orang Yahudi dan golongan penyembah berhala.

Tokoh ulama tanahair juga tidak kurang sumbangannya. Nama-nama seperti Tok Kenali, Mat Kilau, Tok Janggut, Datuk Bahaman dan lain-lain pernah terlibat memainkan peranan yang sangat besar dalam mengetuai dan menggerakkan perjuangan membebaskan Tanah Melayu daripada cengkaman penjajah British, meskipun tercatat dalam sejarah sebagai pemberontak yang akhirnya gugur syahid ditangan penjajah.

Justeru itu, golongan ulama dilihat mampu menangani kemelut Umat Melayu Islam masa kini, agar perpaduan bangsa yang berteraskan Islam sebagai agama rasmi negara dapat ditegakkan semula. Perselisihan dan percakaran sesama sendiri yang berlarutan harus dihentikan, kerana ia ibarat api dalam sekam yang boleh membakar pada bila-bila masa.

Umat Islam telah lama mengidamkan pemimpin yang berwibawa serta berjaya mengasimilasikan agama dalam kehidupan. Saidina Umar al-Khattab pemimpin agung yang pernah membebaskan Palestin daripada cengkaman penjajahan tak lebih hanya tinggal kenangan indah kemenangan umat Islam di zaman silam. Begitu pula Umar bin Abd. Aziz, seorang khalifah Dinasti Umayyah yang berjaya mengurus perbendaharaan negara dengan adil dan sistematik sehingga digelar khlaifah Islam yang ke-lima.

Rahsia kejayaan mereka tentunya tidak terletak hanya kepada bakat kepimpinan yang dimiliki, malah mereka mengadaptasikan model kepimpinan Rasulullah SAW yang tak lapuk ditelan dek zaman sebagai sumber rujukan utama. Ini kerana bukan mudah untuk melahirkan seorang pemimpin yang ikhlas dan berintegriti.

Salahuddin al-Ayubi, pemimpin Islam yang berjaya membebaskan Palestin daripada cengkaman penjajahan suatu ketika dahulu lahir hampir seratus tahun setelah gerakan menyemai semangat cintakan tanahair dan kewajipan membebaskannya daripada dijajah ditabur oleh golongan ulama dan cendiakiwan Islam.

Oleh itu golongan ulama perlu bangkit menggunakan segala kudrat yang ada untuk membantu membendung masalah umat yang semakin kritikal. Janganlah hanya asyik berceramah isu yang panas-panas sedangkan isu suvival umat Islam diketepikan dan tidak diendahkan.

Walau bagaimanapun setiap manusia, perlu sedar bahawa mereka hanyalah wakil yang dibebankan tugas memakmurkan alam ini dan tidak melakukan sebarang kerosakan padanya. Sebagai wakil mereka tidak boleh bertindak melulu melainkan berdasarkan peraturan yang telah digariskan oleh syarak. Setiap pemimpin pula bertanggungjawab terhadap cara kepimpinannya yang pasti akan dipersoalkan dihadapan Allah pada hari akhirat kelak.

Ulama pewaris para Nabi boleh menggalas tugas berat ini jika mereka benar-benar ikhlas melaksanakan sesuatu semata-mata kerana Allah SWT sambil berharap pertolongan daripadanya. Boleh dikatakan ia sebagai tuntutan fardu kifayah demi memelihara dan menjaga kepentingan bersama. Bahkan dalam sesetengah situasi boleh berubah menjadi tuntutan fardu ain pula apabila, kepentingan Islam terabai dan tidak terlaksana.

Langkah kepimpinan baru melantik YB Senator Datuk Jamil Khir Baharom sebagai menteri yang bertanggungjawab dalam hal ehwal agama dan masyarakat Islam dilihat mampu menggerakkan ulama untuk bangun mencurahkan sepenuh bakti kepada negara. Pengalaman beliau yang luas dalam bidang kepimpinan juga boleh menjadi role model kepada ulama untuk mengajak seluruh masyarakat bekerja dan menunaikan tanggungjawab menyeru kepada kebaikan dan mencegah perbuatan yang mungkar.

No comments:

Post a Comment