Monday, October 15, 2012

TIADA ALASAN UNTUK HALALKAN PERLAKUAN TERKUTUK

Artikel ini telah disiarkan dalam Ruangan Rencana Akhbar Utusan Malaysia bertarikh 19 Oktober 2012.

Alasan golongan Pengkid yang berhujah mengatakan jenayah zina, persetubuhan haram dan bersekedudukan tanpa pernikahan yang sah sehingga melahirkan anak luar nikah dan kemudian dibuang di merata tempat lebih buruk berbanding perbuatan mereka tak ubah seperti perbuatan baling batu dan sembunyi tangan. Kemungkinan dek kerana nafsu dan terpedaya dengan bisikan Iblis mereka seolah-olah cuba menegakkan benang basah sehingga perbuatan haram cuba dihalalkan.

Begitu pula tindakan segelintir golongan Mak Nyah yang mencabar Mahkamah Syariah dan keputusan kehakiman yang menghalang mereka daripada berpakaian seperti wanita di khalayak ramai juga menunjukkan betapa masih ramai yang jahil hukum hakam agama.
Ternyata dalam situasi pelbagai maklumat di hujung jari termasuklah akses kepada pengetahuan hukum hakam agama mudah diperoleh masih ada segelintir masyarakat Islam yang seolah-olah buat-buat tak tahu betapa mereka sedang bergelumang dengan dosa yang terkutuk. Malah ada pula yang tanpa segan-silu mempromosikan perbuatan terkutuk itu dalam laman sembang sosial yang tidak dimanfaatkan untuk menambah ilmu dan memperbetulkan kesilapan diri.

Sebagai contohnya, amalan keji kaum Nabi Luth a.s. yang dihukum oleh Allah SWT dengan diterbalikkan negeri tempat tinggal mereka yang terletak berhampiran Laut Mati di Daerah Palestine, sehingga tiada seorang pun yang terselamat sepatutnya dikaji, dihayati dan dijadikan iktibar oleh golongan ini. Peristiwa yang dirakamkan oleh Allah SWT dalam al-Quran dan memang benar-benar berlaku, jelas menunjukkan betapa amalan seks songsang, lesbian dan gay adalah jauh menyimpang daripada hikmah penciptaan manusia dari kalangan lelaki dan wanita yang disyariatkan untuk berkahwin dan membina institusi keluarga atas prinsip sakinah, mawaddah dan rahmah. Ia sekali gus menolak amalan seks bebas termasuk pengkid yang bersalahan dengan fitrah semula jadi penciptaan manusia yang akhirnya menjurus kepada pengabdian diri secara total kepada Pencipta Nya.

Allah SWT berfirman yang bermaksud “Maka apabila datang (masa perlaksanaan) perintah Kami, Kami jadikan negeri kaum Luth itu diterbalikkan (tertimbus segala yang ada di muka buminya) dan kami menghujaninya dengan batu-batu dari tanah yang dibakar, menimpanya bertalu-talu”. (Surah Hud:82)

Gelagat segelintir artis dan pelakon lelaki yang seronok bermekap dan berpakaian seperti wanita juga adalah tidak sopan dan bercanggah dengan hukum agama. Malah akhir-akhir ini perbuatan seperti itu seakan satu keperluan dalam bidang lakonan sehingga ada yang beranggapan tidak ada salahnya jika sekadar berlakon dan menghiburkan penonton.

Ini kerana direkodkan bahawa Baginda Rasulullah SAW pernah mengutuk, melaknat lelaki yang mengenakan atau memakai pakaian perempuan dan perempuan yang mengenakan atau memakai pakaian lelaki. (Hadis riwayat Imam Abu Daud, Ahmad, al-Nasaiy dan al-Hakimiy)

Sehubungan dengan itu masyarakat Islam secara umumnya diseru kembali kepada ajaran agama yang sebenar dan tidak melakukan sesuatu mengikut kehendak akal sahaja. Alasan biarlah apa orang nak kata juga tidak sepatutnya menghalalkan segala perlakuan sumbang lagi menjijikkan. Kalangan artis yang menjadi figur masyarakat sebaiknya lebih bertanggungjawab dengan aktiviti seni mereka kerana dibimbangkan akan membiakkan lagi aktiviti tidak bermoral dan tidak beretika dalam masyarakat. Apatah lagi jika ditonton oleh anak-anak yang belum mengenal erti kehidupan dan tertarik untuk meniru gaya lakonan mereka.

Para Muslimin secara umumnya perlu mengerti betapa kebebasan melakukan apa sahaja tertakluk kepada perintah dan larangan agama. Ia bukan seperti slogan kebebasan mutlak yang dipelopori oleh sesetengah masyarakat yang tidak berpegang kepada peraturan hidup beragama.

Malah sebagai makhluk yang istimewa yang diberi anugerah akal yang rasional lagi sempurna, manusia sepatutnya memanfaatkan kelebihan tersebut dengan berfikir dan menilai baik buruk sesuatu perkara sebelum bertindak melakukan sesuatu.
Bersempena dengan ketibaan Bulan Zulhijjah ini juga umat Islam diseru untuk menghayati pengorbanan agung Nabi Ibrahim a.s. yang tunduk dan patuh kepada segala perintah Allah SWT walau terpaksa mengorbankan anak yang disayangi iaitu Nabi Ismail a.s.

Justeru itu pelaku dosa dan maksiat diseru mengambil kesempatan ini untuk memuhasabah diri dan merenung 1000 kali akan keburukan perilaku songsang mereka. Tiada gunanya berhujah itu dan ini untuk menghalalkan perbuatan yang salah kerana kelak diri sendiri yang akan merana. Lebih dikhuatiri hukuman akibat dosa dan kelakuan buruk itu akan terpalit kepada semua jika usaha menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran diabaikan. Ini kerana azab Allah SWT sifatnya melata dan jika diturunkan kepada sesuatu kaum akan mengena kepada semua tanpa mengira latar belakang jantina, umur dan sebagainya. Walaupun kemudiannya kematian hamba yang saleh dibezakan di sisi Allah SWT berbanding hamba yang thalih lagi berdosa.

Kesanggupan individu Muslim untuk berkorban masa, tenaga dan wang ringgit kerana mengharap rahmat dan keampunan daripada Allah SWT bersempena bulan yang mulia ini juga amat diharapkan. Malah kesediaan untuk mengabdikan diri kepada Nya dengan menyembelih binatang ternakan pada Hari-hari Tasyrik, iaitu 11,12 dan 13 Zulhijjah mudah-mudahan dibalas oleh Allah SWT dengan ganjaran yang setimpal termasuklah nikmat pengampunan daripada dosa-dosa.

Baginda Nabi Muhammad SAW bersabda maksudnya "Tidak ada sesuatu amal perbuatan yang dilakukan oleh seorang manusia pada hari Nahr yang lebih dicintai oleh Allah (melebihi) dari pada menumpahkan darah (binatang kurban). Sungguh nanti pada hari Kiamat (binatang itu) akan datang dengan tanduk-tanduknya, bulu-bulunya dan kuku-kukunya. Dan sesungguhnya darah itu jatuh di hadapan Allah sebelum jatuh di bumi, maka pilihlah binatang yang bagus" (Hadis riwayat al-Tirmiziy)

No comments:

Post a Comment