Sunday, December 12, 2010

Berbanggalah dengan warisan sejarah sendiri

HUJUNG minggu di musim cuti persekolahan menjadikan pusat-pusat pelancongan dan rekreasi di seluruh tanahair dibanjiri oleh pelancong tempatan. Kesesakan lalulintas di kawasan tumpuan pelancong dan sekitarnya juga tidak dapat dielakkan. Malah kawasan rehat dan rawat yang disedaikan oleh PLUS juga kelihatan penuh sesak dengan orang ramai yang singgah untuk berehat sambil menjamu selera. Menjelang petang Ahad pula kesesakan lalulintas mula berlaku di jalan-jalan keluar menuju ke lebuhraya utama dengan ribuan kenderaan bergerak ke destinasi masing-masing yang kadang-kadang menyumbang pula kepada kecelakaan di jalanraya.

Senario seperti ini sememangnya lumrah biasa apabila tiba musim cuti persekolahan. Namun ada yang lebih penting untuk diperkatakan supaya percutian seisi keluarga ke tempat-tempat bersejarah sebagai contohnya bermanfaat dan menjadi iktibar untuk survival agama, bangsa dan negara tercinta.

Ini disebabkan terdapat segelintir masyarakat Islam yang kurang sensitif apabila membawa anak-anak mengunjungi rumah ibadat agama lain yang sepatutnya boleh dielakkan. Ada pula yang mengabadikan gambar-gambar kenangan berlatarbelakangkan rumah ibadat lama dengan penuh bangga tanpa mengenang pengorbanan umat Islam terdahulu yang mempertaruhkan nyawa bagi mempertahankan kedaulatan Islam daripada penjajahan.

Untuk mengelak gejala ketirisan akidah akibat daripada penyakit buta sejarah yang membelenggu segelintir masyarakat Islam hari ini dicadangkan supaya sejarah ringkas berkaitan monumen tinggalan sejarah tertentu dipaparkan untuk tatapan pengunjung. Selain menjadikan generasi muda celik sejarah ia juga boleh dijadikan iktibar bagi mengelak sejarah penjajahan lampau berulang kembali. In boleh dilakukan dengan berusaha memerdekakan pemikiran masyarakat supaya lebih sensitif terhadap kewajipan dan ajaran agama sendiri. Ataupun kalau ingin juga mengunjungi rumah ibadat tersebut para ibubapa dinasihat menjadi “Muslim tourist guide” dengan memberi penjelasan kepada anak-anak betapa kemerdekaan negara perlu dipelihara sampai bila-bila jika ingin mudah melaksanakan tuntutan agama tanpa rasa bimbang dan takut.

Pernyataan berkaitan tinggalan sejarah di kawasan tumpuan pelancong ini juga signifikan kerana tidak ramai yang seronok untuk meluangkan masa mengunjungi muzium-muzium walaupun percuma. Kalaupun ada rombongan pelajar-pelajar sekolah yang terpaksa mengikut arahan guru pengiring dan jadual lawatan yang telah ditetapkan.

Disudut pandang yang lain masjid-masjid lama yang berusia ribuan tahun sepi daripada kunjungan umat Islam sama ada untuk menunaikan fardu sembahyang mahupun menziarahi Rumah Allah yang lebih layak dibanggakan. Terdapat pula binaan masjid tertentu yang tenggelam dek arus pembangunan bandar lalu terlindung di celah-celah bangunan komersial dan perniagaan yang tumbuh bagai cendawan selepas hujan.

Begitu pula tinggalan sejarah pahlawan silam seperti Makam Hang Tuah dan rakan-rakannya sepi daripada kunjungan orang ramai. Malah keberadaan tinggalan sejarah itu juga tidak begitu dipromosikan sebagai destinasi pelancongan berunsur sejarah yang perlu dilawati. Mungkin kerana kewujudannya masih menjadi pertikaian dikalangan sejarawan ataupun bagi mengelak fahaman salah mengagung-agungkan kubur dan meminta sesuatu daripada orang yang sudah mati oleh segelintir masyarakat yang rosak akidahnya.

Golongan yang terlibat dalam industri pelancongan juga diharap tidak mengambil kesempatan dengan mengenakan bayaran tinggi di atas perkhidmatan yang diberikan. Ia meliputi tiket-tiket masuk ke kawasan tumpuan ramai sehinggalah kepada penjualan barangan makanan dan perkhidmatan beca di sesetengah kawasan pelancongan. Malah jika diteliti tiada bayaran tertentu ditetapkan ke atas perkhidmatan beca sehingga ada yang tertipu dengan bayaran yang dikenakan.

Untuk mengatasi masalah ini pihak persatuan pengusaha beca disaran menetapkan bayaran tertentu yang berpatutan bagi mengelak kekeliruan dan salah faham. Ia juga bagi mempromosikan kenderaan tanpa asap karbon dioksida yang mencemarkan alam sekitar. Dengan cara itu juga perkhidmatan beca boleh dijadikan sebagai sumber mata pencarian tetap berbanding teksi yang menggunakan diesel mahupun NGV ke tempat-tempat bersejarah yang berhampiran. Masalah kesesakan lalulintas dan tempat meletak kenderaan juga boleh diatasi apabila hanya perkhidmatan beca sahaja yang dibenarkan di kawasan tersebut.

Surau-surau yang disediakan di kawasan R&R juga kelihatan tidak mampu menampung kebanjiran umat Islam yang prihatin untuk menunaikan kewajipan solat ketika pergi bercuti. Ramai yang terpaksa menunggu dan ada juga yang solat di kaki lima. Lebih menyedihkan apabila ada yang lalu-lalang dihadapan orang solat sedangkan perbuatan tersebut dilarang. Ada pula yang lain keluar menerusi tingkap kerana tidak mahu melangkah di hadapan orang yang sedang solat.

Bagi mengatasi masalah ini pula dicadangkan supaya pihak PLUS menyediakan pintu untuk laluan masuk dan keluar pada kedudukan yang bersesuaian. Ia tentunya tidak membabitkan kos yang tinggi berbanding membina sebuah ruangan solat yang besar dan boleh menampung semua jamaah yang singgah untuk menunaikan solat. Lagi pula bilangan jamaah yang ramai hanya berlaku di waktu tertentu seperti musim perayaan, cuti umum dan musim cuti persekolahan seperti sekarang ini.

No comments:

Post a Comment